Se alla blogginlägg

När kroppen smärtar sjunker produktiviteten

Skrämmande siffror visar att mer än var fjärde tillfrågad har fått nytillkommen smärta i kroppen till följd av försämrad ergonomi. En konsekvens av minskad rörelse, stillasittande och statiskt arbete vid hemmajobb. Samtidigt har chefer svårt att leva upp till sitt arbetsmiljöansvar när medarbetarna sitter på distans i sina hem. En stressande och smärtsam situation för alla parter.

Se alla blogginlägg

När kroppen smärtar sjunker produktiviteten

Skrämmande siffror visar att mer än var fjärde tillfrågad har fått nytillkommen smärta i kroppen till följd av försämrad ergonomi. En konsekvens av minskad rörelse, stillasittande och statiskt arbete vid hemmajobb. Samtidigt har chefer svårt att leva upp till sitt arbetsmiljöansvar när medarbetarna sitter på distans i sina hem. En stressande och smärtsam situation för alla parter.Enligt TCO:s Novus-undersökning har 27 % av de tillfrågade ny smärta i nacke, rygg och axlar.

Hur kan man stoppa den negativa rutschkanan? Som företag är det ytterst viktigt att ta hjälp med det som rör arbetsmiljön och skapa möjlighet för anställda att må bra på jobbet.

  • En plan för hur god arbetsmiljö ska bibehållas, även då personalen sitter hemma och jobbar, ska göras och det är en uppgift som inte kan vänta.
  • Varje medarbetares arbetsmiljö i hemmet måste kartläggas med frågor om fysiska faktorer vid det faktiska skrivbordet, de pauser och raster hen väntas sköta och en kontroll av arbetsdagens faktiska längd för tillräcklig återhämtning.
  • Den psykiska hälsan får inte glömmas bort. Dagliga korta avstämningar som team eller med varje individ är att föredra framför digitala veckomöten.
  • Risken för drogberoende ska tas med i beräkningarna och förebyggas.


Vad kan chefen göra åt den egna hälsan?

När vardagen rörts om kan det finnas plats att tillföra något nytt. Visst har vi chefer fått fler uppgifter, om distansarbete inte redan var en implementerad del i organisationen. Kanske du tycker att det kräver betydligt mer av dig som ledare att ha medarbetare på distans. Och dessutom är vardagen krävande när du förutom dina egna matinköp sköter dem åt en äldre släkting. Barnens dagar hemma från skolan har blivit fler, när varje symptom måste tas på stort allvar.

Vi utmanar oss med frågan, finns det trots det något jag vill tillföra i mitt liv nu när allt ändå vänts upp och ned? Just när vi stretchas och utmanas behöver vi så väl en stunds reflektion, en extra promenad eller vad det kan vara som saknas för dig.


Prata om det viktiga

Som företagshälsa tycker vi att det är bra att prata mer på arbetsplatsen om pauser, om hur vi får kroppen att hålla genom enkla övningar eller om vi kan peppa varandra till fysisk aktivitet även efter jobbet. Då vet vi att axlar, rygg och nacke kommer att tacka dig och hålla längre. Som chef kan du vara ett föredöme i hälsoaktiviteter, oavsett vad du före pandemin gjort för prioriteringar kan du testa om fysisk aktivitet ger dig ökad ork i din yrkesroll.

Kanske du och dina medarbetare har svårt att ta pauser under dagen. Varför det är svårt kan vara stressande att ens prata om. Attityder, som att den som har tid till mikropauser har för lite att göra, kan ligga kvar även nu när man vet bättre. Vi vet ju att den som hinner reflektera fattar bäst beslut. Några axelrullningar eller nackstretch kommer inte att bli en tidstjuv eller det som stjälper hela tidsplanen.

Hjälp på vägen

Företagshälsan har samarbeten med flera gym i Dalarna, Actic, Gymmet, och Friskis & Svettis. Hör gärna av dig till oss om du vill ha tips på hur man ökar engagemanget bland personal när det gäller hälsa och rörelse. Det finns så många sätt att motionera. Det bästa är den träning som blir av, brukar man säga, men vi vill även lägga till: Den mest effektiva motionen är den som bäst passar dig!


Du kanske även vill läsa om...

Vad tycker våra kunder?

Att skapa världens bästa arbetsplatser i Dalarna är vår vision. Med 50 år i ryggen vet vi att det går. Vi arbetar nära och förebyggande med våra kundföretag och vet att det är en vinnande strategi.