Se alla blogginlägg

Livräddning på jobbet eller hemma

Vissa saker bör inte skjutas upp. Vi vet hur det kan vara, mycket ska göras och en del måsten får ändå vänta. Prioritering är en del av arbetet i alla organisationer. Så kommer man till uppfräschning av kunskaperna i HLR, Hjärt- Lungräddning.

Se alla blogginlägg

Livräddning på jobbet eller hemma

Vissa saker bör inte skjutas upp. Vi vet hur det kan vara, mycket ska göras och en del måsten får ändå vänta. Prioritering är en del av arbetet i alla organisationer. Så kommer man till uppfräschning av kunskaperna i HLR, Hjärt- Lungräddning.Vi lär av upprepning

På nästan alla företag finns det någon som har gått en kurs, men alltför få av hela arbetsgruppen. Att nöja sig med en enstaka kurs, utan chans till repetition är inte tillräckligt, för kunskaper måste repeteras. HLR-utbildningen ska in i muskelminnet, vara en snabb hjälp att plocka fram även under hög stress.


Den trygga arbetsplatsen - snabb att agera!

Det värsta händer. Det går blixtsnabbt, men ändå som i slow-motion. Man vill inte tro det. Är detta på riktigt? Måste jag ingripa? Kanske någon annan kan. Nej, med HLR i ryggen kan du vara den som gör skillnad. Som är snabb att agera. Som kan känna efteråt att du gjort allt du kunnat. Som räddat liv.

5500 hjärtstopp inträffar i Sverige varje år, inte inräknat de som sker innanför sjukhusens väggar. Det är älskade anhöriga och nära arbetskollegor bakom statistiken. Att utbilda sin arbetsgrupp i HLR, och sedan vara noggrann med att följa upp med nya kurser, ökar tryggheten på arbetsplatser.

Corona-säker utbildning

Även under Corona-pandemi och i lågkonjunktur behövs utbildning i HLR. Det är något som inte kan vänta, inte skjutas upp. Dessutom vet vi av erfarenhet att arbetsgrupper känner en ny trygghet efter en kurs. Kunskap ger säkerhet och en bättre arbetsmiljö. Under pandemin hålls avstånd, handtvätt och handsprit. Varje deltagare övar på egen docka.

HLR-veckan

Varje år arrangeras HLR-veckan i Sverige av Riksförbundet HjärtLung, med syfte att uppmärksamma denna livsviktiga kunskap. 2020 är det vecka 42, 12-18 oktober.

Ny kurs varje år

Svenska rådet för HjärtLung-räddning rekommenderar allmänheten att träna eller gå en kurs i HLR varje år. Kommer du ihåg de olika momenten för att rädda liv? Även om du minns det teoretiskt är det viktigt att öva.

HLR på vuxen

  • Tryck mitt på bröstet

  • Takt minst 100/minut, inte mer än 120/minut

  • Kompressionsdjup minst 5 cm, inte mer än 6 cm

  • Släpp upp helt efter varje kompression, behåll hudkontakten

  • Blås in tills bröstkorgen höjer sig

  • En inblåsning ska ta 1 sekund

  • 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar, 30:2

  • Minimera avbrott

  • På hårt underlag

  • Källa; HLR-rådets kvalitetspolicy 2016-2021


Du kanske även vill läsa om...